Per Ståbi – Akvareller och teckningar

Om mig

Född och uppvuxen på gården Ståbiol, Orsa, Dalarna. Gården byggdes 1913 som byggdes 1913 som bostad och jordbruksegendom med hästar, kor, grisar, får m.m. för min farmor Mejt Ståbi, född Skeri, och farfar Per Ståbi.
Gården och odlingsbar mark sponsrades i hög grad av den kände konstnären Anders Zorn, farmor Mejts storebror.
Mitt släktskap till Anders Zorn har inte påverkat mitt måleri på annat sätt annat än ett kulturellt intresse skapades på ett tidigt stadium. Mina teckningar och akvareller har mer likhet med en annan erkänd svensk konstnär, Carl Larsson, som verkade samtidigt med Anders Zorn och de var också goda vänner.

Det som verkligen har påverkat mig och mina motivval är den inspirerande miljön i Orsabyn Stackmora, där jag växte upp. En milsvid skog omgav gården. En spännande gård på många sätt med ett verksamt jordbruk med djur under de första levnadsåren.
I byn fanns också flera jordbruk och timrade eller Faluröda hus.

Det var därför naturligt att måla miljöer i Orsa-Mora, som skapat intryck redan under uppväxten. En akvarell från Stackmora visar en gård med både en mjölkko och biffko i förgrunden.
Den rena, fina ån Unån i Orsa, där vi har en sommarstuga, har avbildats i en akvarell gjord med samma kärlek som andra motiv i trakten. Orsa Hembygdsgård med knytningar till både mina föräldrar och farföräldrar är också ett kärt motiv.
Mora kyrka, Anders Zorns Gammelgård och Zorns målarstuga i Gopsmor är också motiv, som motsvarar rubriken från min senaste utställning i Orsa-Mora, d v s  ”I mina fäders spår”.

I yrket reklam, där jag började innan datorns genombrott, fick jag skissa mycket och teckningen blev som för konstnären Carl Larsson mycket viktig.

 I åtskilliga akvareller, som t ex Storkyrkan i Gamla Stan, Lotsgatan på Söder kan man se en noggrann tuschteckning som grund för akvarellen.

Det dröjde till 1999 innan akvarellmåleriet tog fart vid ett besök i Italien med bl a en utflykt till Capri förstod jag att akvareller gav så mycket mer av känsla än ”bara” teckningar.

Vid ett antal akvarellresor till bl.a. Korsika, Venedig och Provence fick jag pröva  annorlunda miljöer att måla.
Så småningom fick jag också lära mig olika tekniker inom akvarellmåleriet bl a att måla vått-i-vått, d v s att måla när färgen och papperet fortfarande är blött och man kan möta andra färger och skapa nya, t ex ”Vita Bergen” och ”La Chapelle”.

Vid Konstskolan i Stockholm, där jag målade under ett antal år från år 2000 började jag också med porträtt.
Jag har nu återupptagit porträttmåleri och -teckning med motiv som Mona, Grudd Anna, farmor Mejts och brodern Anders Zorns mamma, Kål Margit, Zornmodell och farmor Mejt.

Kontakta mig